Atgriezties uz iepriekšējo lapu

GEFRO BIO

GEFRO BIO

Viss BIO

Mēs esam paplašinājuši veselīgo GEFRO sortimentu ar deviņiem vērtīgiem BIO produktiem. Atklājiet jaunu GEFRO pasauli ar produktiem no ekoloģiski bioloģiskām saimniecībām, laba garša iespējama arī bez garšu uzlabojošām piedevām (garšas pastiprinātājiem). Kā likums – nemainīgi augsta kvalitāte arī bez konvencionālās iejaukšanās. Un tā kā izmantoto izejvielu izcelsme, pirmklasīgā kvalitāte un saudzējošā apstrāde atbilst bioloģiski nevainojamo produktu stingrajām prasībām, visi jaunie GEFRO BIO produkti marķēti ar BIO marķējumu.

 

Kāda ir atšķirība starp bioloģisku un konvencionālo saimniekošanu?

Kāds no Jums noteikti brīnīsies – tagad papildus jau zināmajam GEFRO sortimentam pieejami arī GEFRO produkti BIO kvalitātē. Jaunais GEFRO BIO sortiments ir līdzīgs jau zināmajam piedāvājumam: dzidrie buljoni, mērces un garšvielas kā jau ierasts bez cietinātiem taukiem, bez konservantiem, vegānas vai veģetāras.

 

Jūs tagad noteikti jautājat, vai jaunie produkti ir labāki vai veselīgāki par jums jau zināmajiem vai arī tie vienkārši ir pavisam citi produkti? Atbilde ir – jaunais piedāvājums ir citādāks. Ja ierastie produkti ir no tā saucamām konvencionālajām saimniecībām, produktiem no jaunā sortimenta ir BIO marķējums.

 

Mīļais lasītāj, turpinājumā vēlos Jums nedaudz izskaidrot jēdzienus – bioloģisks un konvencionāls, lai Jūs noslēgumā pēc savām vēlmēm varētu izvēlēties vienu vai otru sortimentu, vai varbūt pat abus.

 

Konvencionālā saimniekošana

Konvencionālā saimniekošana radusies 19.gs. vidū. Vēl 20.gs. sākumā arklu vilka zirgs vai govs, sēklas tika sētas no priekšauta, nezāles ravētas ar rokām un labība pļauta ar izkapti. Lai sagādātu pārtiku, bija nepieciešami daudzi čakli palīgi. Tai pat laikā arvien pieauga zināšanas par augkopību un augsnes apstrādi. Augsni sāka mēslot un padarīt auglīgāku. Pēc otrā pasaules kara strauji pieauga lauksaimniecības mehanizācija. Tehniskie izgudrojumi un arvien vairāk attīstītas iekārtas atviegloja darbu un darīja iespējamu plašāku un produktīvāku saimniekošanu. Ar fungicīdiem un pesticīdiem varēja apkarot kaitēkļus, kas vēl pirms neilga laika iznīcināja visu ražu. Ar tehnikas un zinātnes progresu lauksaimniecība kļuva konkurētspējīga. No šīs attīstības profitēja patēriņš. Mūsdienās ir salīdzinoši lētas pārtikas pārpilnība.

 

Konvencionālās saimniekošanas mērķis ir efektīva pārtikas produktu ražošana. Taču, lai sasniegtu arvien augstāku efektivitāti, tiek pārrauta un izmainīta vielu dabīgā aprite.

 

Dabīgajā noslēgtajā apritē dzīvnieki mēslo augsni, augsne sniedz augiem nepieciešamās barības vielas un augi baro dzīvniekus. Konvencionālās saimniekošanas atvērtajā sistēmā drīkst izmantot mākslīgos mēslus un sintētiskie augu aizsardzības līdzekļus. Barība nav jāizaudzē pašiem, tai tiek pievienota spēkbarība. Audzējot dzīvniekus lielajās fermās rodas lieli daudzumi mēslu, kuri pārmēslo zemi. Taču tas nenozīmē, ka konvencionālās saimniekošanas produkti ir sliktāki nekā bioloģiskajās saimniecībās augušie.

 

Tas, cik produkts galu galā ir labs, nav atkarīgs no tā, vai runa ir par konvencionālo vai BIO produktu, bet gan no tā, ko ražotājs spēj un dara. Arī konvencionālajā tirgū ir ražotāji un izgatavotāji (kā GEFRO), kuri, atšķirībā no masu tirgus, piedāvā izcilu preci, lai arī bez BIO marķējuma.

 

Bioloģiskā saimniekošana

Bioloģiskajā vai ekoloģiskajā saimniecībā priekšplānā ir darbošanās noslēgtā vielu apritē. Bioloģiskais zemnieks audzē ne tikai labību, dārzeņus u.t.t., bet arī barību dzīvniekiem un izmanto to mēslus augu mēslošanai. Principiāli netiek lietoti sintētiski augu aizsardzības līdzekļi un gēnu tehnoloģijas. Dabu saudzējošais ražošanas process un taisnīgā dzīvnieku audzēšana nodara apkārtējai videi daudz mazāku kaitējumu nekā konvencionālā saimniekošana. Ekoloģiskā saimniekošana piepilda mūsu vēlmes pēc apkārtējās vides un dzīvnieku aizsardzības.

 

Jautājums ir, vai procesa augstā kvalitāte rezultātā dod tikpat kvalitatīvu produktu? Pēc preču testēšanas fonda (Stiftung Warentest) datiem, bioproduktu kvalitāte tikai nedaudz atšķiras no konvencionālās pārtikas. Bioproduktu kvalitāte pakļauta stiprākām svārstībām nekā konkurentu produkti. Problēmas rodas ar bioloģiski audzēto gaļu, zivīm un piena produktiem, kuri bojājas ātrāk nekā konvencionālā pārtika ar konservantiem. Nepārstrādātā veidā bioproduktiem vajadzētu būt daudz pārākiem par konvencionālajiem, jo tie gandrīz vienmēr ir brīvi no pesticīdiem, bet augļi un dārzeņi – no ķimikālijām. Tā ir veselīga priekšrocība, kura ne vienmēr ir konvencionālajiem produktiem, spriež fonds.

 

Par abām metodēm var diskutēt, katrai ir savi plusi un mīnusi. Tomēr izšķirošais aspekts bioproduktu labā ir mūsu biosfēras aizsardzība ar bioloģiskās saimniekošanas palīdzību. Tajā jāiegulda lielāks cilvēku darbs, tomēr ražība no platībām ir zemāka. Taču no otras puses, kāds sakars ar ekoloģiju, ja biokartupeļi, bioburkāni un bioāboli katrā gadalaikā jāieved no Ēģiptes, Austrālijas, Argentīnas vai Izraēlas? Tai pat laikā arvien vairāk konvencionāli saimniekojošo uzņēmumu cenšas atrast balansu starp uz tirgu orientētu ražošanu, kvalitatīvi augstvērtīgiem produktiem un floras un faunas daudzveidības saglabāšanu. To manāmi iespaidojusi patērētāju kritika.

 

GEFRO vienmēr pirmajā vietā ir kvalitāte. Visas izejvielas tiek rūpīgi izmeklētas un ir pirmklasīgas. Izmēģiniet paši, mūs interesē Jūsu spriedums.

 

Autors: dabas zinātņu doktore Rita Hein uzturzinātniece un praktizējoša dziedniece