Atgriezties uz iepriekšējo lapu

Garšvielas

Garšvielas

Zaļumi un garšvielas ir visu ēdienu mērs

Zaļumi un garšvielas kopš seniem laikiem ir ļoti pieprasītas. Viduslaikos to vērtība bija tik milzīga, ka tie, kuriem piederēja šādi lieli dārgumi, savus zaļumus un garšvielas aizstāvēja ar zobeniem un lielgabaliem. Tā, piemēram, Venēcija, kas savu vadošo lomu Eiropas garšvielu tirdzniecībā ar kariem aizsargāja no Dženovas un Pizas.

 

Viduslaiku Eiropā vērtīgie “Eksoti” nokļuva pa tā saucamo “garšvielu ceļu”, pa jūras ceļu, kuru atklāja 15.gadsimta beigās, 16. gadsimta sākumā no Eiropas uz Indiju un garšvielu salām- Dienvidāzijas pussalu, Molluku salām. Tādas garšvielas kā pipari, krustnagliņas, muskatrieksti un kanēlis mūs sasniedz no turienes. Arī mirres un vīraks pa šo ceļu nokļuva Eiropā. Karijs, ingvers, safrāns- tiem visiem ir milzīga vērtība. Daudzas no tām neizmantoja ēdienu vircošanai, bet gan kā konservējošas vielas un pamatu zālēm.

 

Arī šodien dažu zāļu un garšvielu „ārstnieciskā“ iedarbība ir neapstrīdama. Tās satur barības vielas, tādas kā tauki, ogļhidrāti, vitamīni, olbaltumi un minerālvielas, kā arī daudz „sekundāru augu vielu“. Tās, piemēram, var sniegt aizsardzību pret baktērijām un sēnītēm; dažas no tām mērķtiecīgi izmanto to nomierinošās vai sāpes mazinošās darbības dēļ. Pret zobu sāpēm vai mutes dobuma- rīkles iekaisumu, piem., salvija tējā vai kā skalošanas līdzeklis dara īstus brīnumus.

 

Ēdiens savu neatkārtojamo aromātu iegūst, pateicoties attiecīgām garšvielām, no otras puses, tās ēdienu var padarīt veselīgāku, vieglāk sagremojamu – ja izvēlas „pareizo“ garšvielu. Atcerēsimies kaut vai tikai vērmeļu pievienošanu zoss cepetim vai ķimeņu pievienošanu sīpolu pīrāgam. Bet paprika veicina gremošanu un uzlabo vielu maiņu.

 

Sens sakāmvārds saka: “Labs pavārs vienlaikus ir arī labs ārsts”.

 

Nav obligāti, lai vienmēr pie rokas būtu „pareizā” garšviela, bet nevienā mājsaimniecībā ēdienu garšas uzlabošanai nedrīkstētu iztrūkt zināms „garšvielu pamata komplekts”.

 

GEFRO izsmalcinātie garšvielu un zāļu maisījumi padarīs jums vieglāku ēdienu garšas uzlabošanu ar garšvielām un padarīs ēdienus izsmalcinātākus…